Julefrid - Sorgetid

Den här tiden, någon dag före julafton, så är de allra flesta av oss fullt sysselsatta med att skapa möjligheter, överraskningar, harmoni, dofter, glädje, varma möten och inslagna paket. Många, många ser fram emot den kommande julen och att få träffa nära och kära. Dela på den inhandlade tillagade maten och ibland den egentillverkade och tillagade maten. Förväntningarna är ofta stora. Både hos stora och små. Nu ska det myzas!

 

Bilden av julaftonen är ofta inramad av den vita, vita snön. Ett lätt snöfall som blinkar till mot gatlyktorna, stojiga skratt från barn bortom kullen som åker på nya pulkor och kälkar. Utanför står marschaler och hälsar välkommen. När den grankransberikade dörren öppnas så slås man av doften av griljerad skinka, glögg, granris och morfars alldeles för starka påläggning av rakvatten. Innanför möts vi av vänner och släktingar, rödbrusiga barn som mer tittar på kassarna man bär in, än på en själv. Vi minns ju också hur det var att vara liten. Vilken spänning att se alla dessa klappar. Vackert inslagna i färgglada papper och man försökte febrilt att hinna med att läsa vem dom var till när de lades under granen. Sen väntar glögg och pepparkakor, julemat och sång, glada skratt, en munter historia, Kalle Anka klockan 15. Och sen en fortsatt afton med värme av och från varandra.

 

För många är dock julen en sorgens tid. Som så många andra högtidsdagar. Den man saknar är mer närvarande i tankar och känslor och det ökar på sorgen. Alla dofter, maträtter, ljus, paket och sånger är minnen, som är kopplade till personen som inte längre finns. Minnen som väcks till liv av doften från granen, Ave Marie från någon Tenor, en stol som ingen sitter på. Och saknaden blir ideligen väckt. Det var ju just vid såna här tillfällen som vi var så nära, så kära, så kärleksfulla och hade så roligt. Sorgen och smärtan är än mer påtaglig. För att vi minns. Julefriden lyser här med tydlig frånvaro. Det kan aldrig bli som det var förut. Och det blir så fruktansvärt sant, vid dessa stunder.

Och det är helt ok att fira julen med sorgen närvarande, om det är ett val. Om du vill, tror och är övertygad om att det är viktigt för att hedra människan som är borta.

 

Men, om du för en stund, förflyttar dina tankar till när du var barn? Försöker komma ihåg den mest fantastiska julen som du någonsin haft. När just du hade den snyggaste granen, när du lekt i snön hela dagen, när familjen var med och lekte lekar, när du fick lova att bara äta köttbullar och prinskorv och slapp alla annan mat, när klapparna låg i drivor under granen och du fick ”alla” de julklappar du ville. Kanske har du haft en sån jul? Minns den för en stund. Gå in i minnet och gör det tydligt. Hur kändes det att vara så där glad och förväntansfull? Kanske, kanske får du en annan känsla i kroppen. Kanske, kanske får du en annan information om dig själv. Att du kan glädjas, att du kan göra vissa saker själv, lite annorlunda, för att flytta fokus. Du kanske rent av bestämmer dig för att strunta i rödkålen och Moster Sivs inlagda sill (som du egentligen aldrig har gillat) och koncentrera dig på det som är gott. Du kanske kan utmana kusinerna på snöbollskrig? Se på hela Kalle Anka och säg alla repliker högt (du kan dom!). Ha lite kul. Försök.

 

Sorgen blir på inget sätt mindre värd, för att du har glädje, lycka och harmoni en stund. Sorgen finns alltid tillgänglig. Ingen glöms bort. Men visst behöver man vila ibland och uppleva något annat. Och tänk om det kan vara ett val, ibland…

 

Ha en God Jul !


Kommentarer
Postat av: Harriet Grönholm

Så fint, Peter, och så sanna ord. I år är det vår fjärde jul utan Johan. Ofattbart att tiden går så fort. I början av sorgen tyckte jag att hela världen borde stanna...för evigt...för hur skulle någon/något kunna gå vidare när Johan inte fanns mer. Det finns en skillnad från julen 2006 (två månader efter Johans död) till julen 2009. En skillnad som jag är tacksam för trots allt...att vi orkat leva vidare. Johan är med oss varje stund, i varje andetag och vi gör fint på hans grav och tänder hans ljus men det viktigaste är - han är bara en tanke bort och han är med oss i allt vad vi gör.

Oj, det blev väl ett helt blogginlägg av min kommentar men det får du stå ut med. Tycker om det du skrivit som sagt och kommer att följa bloggen med stort intresse. Lägger till den som favoritblogg på min egen bloggsida om det är okej.

God Jul!

2009-12-23 @ 05:44:14
URL: http://www.mammaharriets.blogspot.com
Postat av: Gunilla Karlsson

Så vackert och så träffande skrivet!

För oss blir det femte julen utan Rickard.

Jag skulle kunna göra min kommentar lika lång som Harriets, därför så instämmer jag bara med föregående talare.

Jag önskar oss alla En Fridfull Jul!

2009-12-23 @ 11:30:22
URL: http://blogg.passagen.se/pgrrr/
Postat av: Anonym

Ska ta mig igenom min första jul...Det du skriver är tankvärt. Tack! God Jul!Kramar från Yekisan

2009-12-23 @ 19:51:56
Postat av: Monica Petersson

Kul att se att du kom i gång med bloggen, Peter. Fina och tänkvärda ord du skriver.Kram

Monica

2009-12-25 @ 21:01:51
URL: http://www.livetsunder.se
Postat av: syster (H)

http://vsmis.dinstudio.se/news_1.htmlTack för mailet.

Vi från vsmis har nu länkat hit.

Keep up the good work du med!Kram syster

2009-12-26 @ 18:59:02
URL: http://vsmis.dinstudio.se/news_1.html
Postat av: Leena

Hej,Så bra skrivet...

Jag har precis haft min andra jul efter min dotters suicid.

Jobbigt, ledsamt...alla känslor i huller och buller!Och nu börjar vardagen igen och årsdagen gör sig påmind, men livet går vidare.Och tack för en bra bok, har läst den under helgen.Leena2009-12-27 @ 12:16:02
URL: http://marja-lee.blogspot.com
Postat av: Sophie

Så fina och starka ord! Att våga känna en glädje bredvid sorgen är viktigt. Att våga tänka och känna på det som är viktigt och att låta det få en bra magkänsla, utan att störas av att man borde vara ledsen, borde vara sorgsen, borde sakna på ett ledsamt vis. Jag är glad att jag lever idag, att jag får vara med, i mot-och medgångar. Det hade kunnat vara annorlunda. Det är så viktigt att vi vågar prata öppet om det här ämnet, folk runtomkring kanske glömmer, eller i alla fall lägger det i ett fack långt borta, kanske en överlevnadsinstinkt? Men andra kommer ihåg, varje dag, och att man kan göra det, med en härlig känsla, är viktigt! God fortsättning till er alla! Och Tack Peter för att du delar med dig!

2009-12-27 @ 17:14:45
Postat av: Cecilia

Tänkvärda ord.När man kommit en bit på sorgresan...o inte tänker på den som dött HELA tiden, kommer känslorna mer plötsligt/oförberett. Det känns som en elektiskt stöt av smärta. Den smärtan är fruktansvärd! Däremellan försöker man leva, andas, ta vara på livet.

2009-12-28 @ 21:25:03
URL: http://www.brorihimlen.blogspot.com
Postat av: Jenny Furustig

Oj, vilka starka känslor som kommer när jag läser vad du skrivit och kommentarerna till detsamma.

Lycka och sorg men mest värme och en önskan att ALLA ska läsa i bloggen.God fortsättning!

2009-12-29 @ 19:55:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0